Logo Ενοικιαζόμενα δωμάτια-Studios Μαργαρίτα
Margarita

Ενοικιαζόμενα δωμάτια-Studios

Παναγία Κανάλα Κύθνος

Κύθνος αξιοθέατα. Τι πρέπει να δείτε στην Κύθνο.

Κύθνος, κοντινή απόδραση
Ήρεμη και ζωντανή, κοντά στην Αθήνα η Κύθνος είναι ένας προορισμός, που αξίζει να επισκεφθείτε, να ανακαλύψετε και να αγαπήσετε. Αν και οι επιλογές σας για περιήγηση είναι πολλές, διαλέξαμε και σας προτείνουμε αυτά που πρέπει να δείτε στην Κύθνο.

Παναγία Κανάλα

Ένας από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμού είναι αυτός της Κανάλας. Πήρε το όνομα του από την προστάτιδα του νησιού, την Παναγία της Κανάλας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε από ψαράδες σε ένα κανάλι. Επισκεφθείτε το πευκόφυτο ακρωτήρι, που φιλοξενεί την εκκλησία με τον εντυπωσιακό και περιποιημένο περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο είναι χτισμένα δωμάτια, που φιλοξενούν τους πιστούς στη γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, όταν γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι.
Παναγία Κανάλα

Σπήλαιο Καταφύκι ή σπήλαιο Γεωρ.Μαρτίνου

Το σπήλαιο Καταφύκι ή σπήλαιο Γεωρ.Μαρτίνου (Συμπεθερούλη)παραμένει για εκατοντάδες αιώνες στοργικά αφημένο στην αγκαλιά της Δρυοπίδας, ενός από τα γραφικότερα χωριά των Κυκλάδων. Βρίσκεται κρυμμένο κάτω από το χωριό και αποτελεί το συνδετικό κρίκο του ανθρώπινου πολιτισμού µε το μεγαλείο της ακατάληπτης έµπνευσης της φύσης.. Το Βασικότερο Χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό συνονθύλευα φυσικών στοών και τεχνιτών ανοιγμάτων. Το φυσικό µέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από υπόγειο χείμαρρο (που εικάζεται ότι διέτρεχε το σπήλαιο) ο οποίος έχει λαξεύσει τα υπόγεια τοιχώματα µε απαράμιλλο καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, ενώ το τεχνητό µέρος δημιουργήθηκε για τις ανάγκες εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογούνται και οι πολυάριθμες διακλαδώσεις είτε φυσικές, είτε τεχνητές, που εμφανίζονται σε όλη την έκταση του σπηλαίου.
Σπήλαιο Καταφύκι ή σπήλαιο Γεωρ.Μαρτίνου

Δρυοπίδα Κύθνου

Ακολουθώντας το δρόμο από το λιμάνι προς τα νότια του νησιού θα συναντήσετε τη Δρυοπίδα ή Σύλλακα, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, αθέατο από τη θάλασσα.Η Δρυοπίδα, με τα παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια και καμάρες που γοητεύουν τον επισκέπτη, οφείλει την ονομασία της στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού. Tο Xωριό ή Σύλλακκα, κατά τους ντόπιους, χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και αθέατο από τη θάλασσα, έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη. H Δρυοπίδα απέχει 6 χλμ  από τη Xώρα.
Στη Δρυοπίδα μπορείτε να δείτε το Bυζαντινό Μουσείο με ευαγγέλια, εικόνες και σταυρούς 18ου και 19ου αι., χάλκινα και επίχρυσα εκκλησιαστικά σκεύη, ξυλόγλυπτα, επιτάφιο 18ου αι. με απεικονίσεις της ζωής του Xριστού και ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, το Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, παλαιά έπιπλα, κεντήματα, υφαντά και άλλα, το Μνημείο πεσόντων, το Σπήλαιο Καταφύκι με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, την Εκκλησία του Ταξιάρχη, άλλοτε καθολικό μονής (τρίκλιτη βασιλική με τρούλο), στη θέση Bελίδι βόρεια της Δρυοπίδας, την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου που δεσπόζει σε ύψωμα με πανοραμική θέα, εξαίρετης αρχιτεκτονικής, άλλοτε καθολικό μονής, την Εκλησία του Αγίου Νεκτάριου, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα, και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, στη διασταύρωση προς Kαλό Λιβάδι. Επίσης αξίζει κανείς να δει την Εκκλησία του Aγίου Μηνά, με το μεγάλης αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τον εξαιρετικής λαϊκής τέχνης Δεσποτικό θρόνο της, και τον θαυμάσιο επίσης Επιτάφιο. Τις βραδινές ώρες ένας περίπατος στα σοκάκια του χωριού θα σας αποζημιώση.
Δρυοπίδα Κύθνου

Λουτρά Κύθνου

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Λουτρά απέχει 5 χλμ. από τη Χώρα. Παρ’ όλη τη σημαντική τουριστική υποδομή της, η περιοχή διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα. Ο γραφικός οικισμός είναι κτισμένος γύρω από τους όρμους των Λουτρών, της Αγίας Ειρήνης, του Σχιναρίου και του Μαρουλά. Θα κολυμπήσετε στις ομώνυμες παραλίες. Η περιοχή φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια. Οι ιαματικές πηγές της Κύθνου είναι οι μοναδικές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο, ενώ η δεύτερη βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών, είχε επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία.
Στη θέση του οικισμού των Λουτρών βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου. Στην περιοχή Κεφαλόκαστρου θα δείτε τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να δείτε τα ερειπωμένα σπίτια και τις εκκλησίες της περιόδου εκείνης καθώς και να θαυμάσετε την υπέροχη φύση. Η ομορφιά της άγριας φύσης θα σας μαγέψει.
Λουτρά Κύθνου

Χώρα Κύθνου

Η Χώρα, ή Μεσαριά, πρωτεύουσα της Κύθνου, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Η Xώρα Kύθνου, με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και την αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.Αξίζει να επισκεφθείτε τις αξιόλογες εκκλησίες της Χώρας που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο.
Ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Σάββα που χρονολογείται από το 1613 και έχει το οικόσημο του Α. Γοζαδίνου, ο ναός του Σωτήρα με το τέμπλο του 17ου αιώνα και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη του νησιού. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη μονή της Παναγίας του Νίκους, που είναι κτισμένη σε μια καταπληκτική τοποθεσία. Στο υπόγειο της μονής λειτουργούσε κρυφό σχολείο, ενώ θα δείτε και έναν πανέμορφο επιτάφιο της Παναγίας.Στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας θα δείτε το Αιολικό Πάρκο, στο οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τη δύναμη του ανέμου. Είναι ο πρώτος αιολικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα.
Χώρα Κύθνου

Μέριχας Κύθνου

Ο Μέριχας, είναι το λιμάνι της Κύθνου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 8 χλμ. από τη Χώρα. Πρόκειται για ένα φυσικό λιμάνι γύρω από το οποίο απλώνεται ο γραφικός οικισμός, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση. Εδώ, θα βρείτε καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες για να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα.
Μέριχας Κύθνου

Λαογραφικό Μουσείο Δρυοπίδας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Κύθνου βρίσκεται στη Δρυοπίδα και φιλοξενεί αντικείμενα της καθημερινής ζωής του νησιού των περασμένων χρόνων, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, καθώς και παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες.Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται πίσω από το ναό των Αγίων Αποστόλων στη Δρυοπίδα. Θα έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε στο χρόνο και να γνωρίσετε ένα «θερμιώτικο» νοικοκυριό με όλα τα είδη οικιακής καθημερινής χρήσης, αλλά και αντικείμενα από την αγροτική ζωή και την κοινωνική ζωή των Κυθνιωτών.
Λαογραφικό Μουσείο Δρυοπίδας

Βυζαντινό Μουσείο Κύθνου

Το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού φιλοξενείται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Δρυοπίδα. Στο μουσείο υπάρχουν αρκετά εκκλησιαστικά εκθέματα βυζαντινής εποχής και αρκετές εικόνες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.
Βυζαντινό Μουσείο Κύθνου

Κύθνος Σπιτάρες

Από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα η αυξημένη ανάγκη για ορυκτές πρώτες ύλες που δημιούργησε η βιομηχανική επανάσταση στις δυτικές χώρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη λειτουργία στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου πλήθους ορυχείων. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το νησί της Κύθνου, όπου από το 1873 έως το 1940 λειτούργησαν μεταλλεία σιδήρου. Τα μεταλλεία είναι σήμερα ανενεργά, έχουν αφήσει όμως έντονα τα σημάδια τους στο χώρο. Τα υπολείμματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας (κτίρια διοίκησης, εργατικές κατοικίες, σκάλες φόρτωσης, στοές και εξοπλισμός) βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί. Στην περιοχή Λεύκες ζώζονται ακόμα τα ερείπια το κτίριο-διοικητήριο της εταιρείας του Σερπιέρη που είχε την εκμετάλλευση του νησιού, οι λεγόμενες Σπιτάρες. Τις Σπιτάρες θα τις δείτε πηγαίνοντας για τις Λεύκες από την Δρυοπίδα και μπορείται να τις επισκεφθείτε με τα πόδια.
Κύθνος Σπιτάρες

Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου


Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου
Ένα πολύ ενδιαφέρον νέο Μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία της Κύθνου από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους. Το Μουσείο Κύθνου στεγάζεται στο παλαιό σχολείο της Χώρας που αργότερα έγινε Δημαρχείο και που στην συνέχεια μετατράπηκε  σε Μουσείο. Το αρχαιολογικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από τις έως τώρα ανασκαφές σε σημαντικές θέσεις της Κύθνου, όπως στην αρχαία πόλη του Βρυοκάστρου. Εκθέματα θα δει κανείς και  από τον πρώιμο οικισμό του Μαρουλά πολύ κοντά στα Λουτρά Κύθνου. Εκτίθενται επίσης αρκετά δείγματα μεταλλευμάτων και κατάλοιπα μεταλλευτικής κατεργασίας καθώς η Κύθνος από τους προϊστορικούς χρόνους αποτέλεσε πεδίο μεταλλευτικής δραστηριότητας.  Κατά την επίσκεψη σας στο νησί αξίζει να το επισκεφθείτε.
Αρχαιολογικό Μουσείο  Κύθνου στην Χώρα.

Κάστρο της Ωριάς Κύθνου

κάστρο της Ωριάς ή του Κατακέφαλου. Εδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Σώζονται η πύλη, ερείπια τειχών, σπιτιών και δεξαμενών, καθώς και οι εκκλησίες της Aγίας Tριάδας (ερειπωμένη, με φθαρμένες τοιχογραφίες) και της Kεραλεούσας, κοντά στην είσοδο του κάστρου.
Κάστρο της Ωριάς Κύθνου

Βρυόκαστρο Κύθνου


Βρυόκαστρο Κύθνου
Σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας είναι η περιοχή του Βρυόκαστρου, όπου ήταν χτισμένη η αρχαία Κύθνος. H παραθαλάσσια τειχισμένη πόλη κατοικήθηκε αδιάκοπα από τον 10ο αι. π.X. ως τον 6ο/7ο αι. μ.X. Μεταξύ άλλων, έχουν εντοπιστεί λείψανα του τείχους, ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα, θεμέλια ναών και βωμών, σπήλαια που χρησίμευαν στη συγκέντρωση νερού, καθώς και ίχνη από την αγορά της πόλης.
Βρυόκαστρο Κύθνου

Παραλία Κολώνα

Και μην φύγετε από το νησί αν δεν επισκεφθείτε την παραλία Κολώνα, μια αμμουδερή λωρίδα, που συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά. Ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει. Δυο όμορφες παραλίες που σχηματίζονται εκατέρωθεν, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο και μια μοναδική ενέργεια, που σε παρασύρει. Κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά, παίξτε με την άμμο και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα σε μια παραλία, που θα σας μείνει αξέχαστη. Φυσικά στο νησί θα βρείτε πολλές ακόμα παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς καθώς και μικρούς απόμερους κολπίσκους που περιμένουν να τους ανακαλύψετε.
Παραλία Κολώνα

Mαρουλάς Κύθνου

Αρχαιολογικά ευρήματα στη περιοχή Μαρουλάς της Κύθνου, μαρτυρούν ότι το νησί κατοικήθηκε στη περίοδο της Μεσολιθικής εποχής (9.000 - 8.000 π.Χ.). Αρκετά ευρήματα από τον υπαίθριο οικισμό που χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο σώζονται μέχρι και σήμερα. Με τις ανασκαφές αποκαλύφτηκαν αρχαιολογικές κυκλικές κατοικίες, τάφοι και ένας ανθρώπινος σκελετός κοντά στον οποίο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, χαλαζία και οψιανό. Ο οικισμός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.
Mαρουλάς Κύθνου
Κύθνος ενοικιαζόμενα δωμάτια Studios Μαργαρίτα ευχάριστη διαμονή αξέχαστες διακοπές
http://www.margarita-kythnos.gr/
https://www.margaritak.gr/
https://www.kanalakythnos.gr/
https://www.kythnosrooms.com/
Social Media
Ακολουθήστε μας..
(0030)  2281032265 & 2281032887
(0030)  6948367840 & 6948367841
Παναγία Κανάλα Κύθνος

Ενοικιαζόμενα δωμάτια Studios Μαργαρίτα στην Κύθνο.